Siirry sisältöön

Martti Aiha, Sivullinen, 1999

Säänkestävästä teräksestä tehdyn Sivullisen patina on ruosteen ruskea

Martti Aihan (s. 1952) Sivullinen sijoittuu Kyyhkysniemen kärkeen, nimensä mukaisesti veistospuiston sivulle. Kolme metriä korkea Corten-teräksestä valmistettu ja yli 1000 kiloa painava Sivullinen seisoo aivan rannan tuntumassa.

Ensimmäisenä kesänä Sivullisen väri oli kirkas oranssi, mutta vuosien saatossa  veistoksen pinta on ruostuessaan tummunut. Teräslevyistä leikattu, ornamentaalinen hahmo kuvaa ihmisfiguuria varjoineen ja taakkoineen. Sivullista on luonnehdittu myös Arvo Kanasen henkiseksi näköispatsaaksi.

Teoksen idea syntyi taiteilijan mielessä niiden keskustelujen pohjalta, joita hän kävi tilaajan kanssa. Nimi Sivullinen viittaa algerialais-ranskalaisen, Nobel-palkitun kirjailijan teokseen, jossa pohditaan eksistentiaalifilosofian peruskysymystä, ihmisen vapaata valintaa. Jokainen tekee omat valintansa oman olemuksensa ja arvojensa mukaan. Vapaa valinta kuitenkin väistämättä synnyttää ihmisessä eksistentiaalista ahdistusta siitä, kuinka yksin ihminen maailmassa on.

Aihaa on aina kiinnostanut taideteoksen ja ympäristön suhde ja taiteen toimivuus erilaisissa ympäristöissä. Suomen Taideakatemian koulusta 1976 kuvanveistäjäksi valmistuneen taiteilijan tunnetuin veistos on Helsingin Salmisaaressa oleva Rumba vuodelta 1994.

Tuulensuun veistos paljastettiin 8. päivä heinäkuuta 1999.