Siirry sisältöön

Ateljeetalo

Tuulensuun ateljeetalon ikkunoista avautuu näkymä Kolimalle, jonka horisonttiin aurinko iltaisin laskee

Ateljeetalo Tuulensuun rakentaminen ja ylläpitäminen on yhden miehen unelma. Arvo Kananen toteutti oman unelmansa jäätyään eläkkeelle 1979 pankinjohtajan työstä. Ateljeetaloa ei rakennettu hänelle itselleen vaan kuvataiteilijoille työskentely- ja lomanviettopaikaksi. Talo on ollut käytössä vuodesta 1989 alkaen.

Parina viime vuonna rakennuksessa ja sen ympäristössä on tehty useita remontteja ja kunnostustöitä.

Tuulensuun ateljeetalo sijaitsee Pasalan kylässä, jossa on ollut asutusta ainakin niin kauan kuin Suomessa on pidetty henkikirjoja eli 1600-luvulta lähtien. Tuulensuun paikalla lienee asuttu 1830-luvulta lähtien. Nykypäivänä Pasalassa on paljon kesäasukkaita.

Pasalan alue on maanviljelys- ja karjatalousseutua, jota ympäröi laajat metsät. Tuulensuun tila rajoittuu Kolimaan.

Ateljeetalo parkkipaikan suunnalta

Ateljeetalon rakentamisen ideana on ollut tarjota kuvataiteilijoille mahdollisuus työskennellä ja / tai  lomailla pohjoisessa Keski-Suomessa ja tutustua sen luontoon, maaseutuun ja ihmisiin.

Arkkitehti Kimmo Kuismasen suunnittelema ja paikallisten kirvesmiesten Matti Variksen ja Paavo Kanasen rakentama ateljeetalo valmistui 1988. 

Taloa vuokrataan Suomessa asuville taiteilijoille, jotka "tulevat toimeen itsenäisesti maaseutuolosuhteissa". Tuulensuussa ei ole erikseen ateljee-emäntää tai -isäntää. Vuodesta 2015 lähtien kuvataiteilijoiden ohella ateljeetaloa on vuokrattu myös muille kulttuurialan toimijoille, jos kuvataidealan hakijoita ei ole ollut. Vuokra-aika on toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin viikon tai useamman jaksoissa.

Lemmikkieläimiä ei valitettavasti ole lupa ottaa mukaan tai sallia niiden tulla vierailulle.

Tuulensuun tilalla on ateljeetalon lisäksi myös muita rakennuksia. Rannasta löytyy savusauna ja laituri. Järkiniementien varressa on vanha aitta, pihapiirissä riihi ja toinen aitta. Kauempana rannassa Kyyhkysniemen suuntaan on arkkitehti Erkki Kantosen suunnittelema huvila, joka ei tällä hetkellä ole käytössä sekä hieman kauempana halkovaja.  Tilan pellot ovat vuokralla.

Kesällä 2018 parkkialueen kohdalle rantaan valmistuu veistospuiston vieraille laavu, laituri ja vieras-wc.

Savusauna rannassa
Saunarannasta uimaan ja laiturilta tai veneellä ongelle
Ennen ateljeetalon rakentamista Tuulensuun riihessä asui Tuulensuun tonttu
Rannassa sijaitseva varastoaitta on siirretty Tuulensuuhun aikoinaan Arvo Kanasen omistamalta Unholan tilalta Pihtiputaalta
Myös Järkiniementien aitta on siirretty nykyiselle paikalleen Unholan tilalta Pihtiputaalta
Tuulensuun auringonlaskut ovat ihmeellisiä ja joka ilta erilaisia