Siirry sisältöön

Pekka Jylhä, Kohtaaminen, 2002

Metsän keskeltä löytyy teos Kohtaaminen, siirtolohkareeseen kiinnitetty kultainen perhonen

Espoolainen kuvanveistäjä, taiteilijaprofessori Pekka Jylhä (s. 1955) teki Tuulensuun veistoksesta useampia ehdotuksia. Valituksi tuli runollinen ympäristöteos Kohtaaminen, joka sijoittuu Järkiniementien varteen, ei-järven puoleiselle metsäalueelle.

Taiteilija perheineen asui Tuulensuussa kesällä 2001. Teoksen idea syntyi paikan päällä, kun taiteilija näki ulkona pihalla liihottelevan, suuren ritariperhosen.

Teos muodostuu sammalpäällysteisestä siirtolohkareesta ja sen päällä olevasta pronssiin valetusta, kullatusta perhosesta. Perhosen alla on italialaiseen Carraran marmoriin hakattu laatta, jossa lukee INRI. Kullattu neula lävistää perhosen ja laatan kiinnittäen ne kiveen. Siirtolohkareen ja perhosen yhteiskorkeus on 3,5 metriä.

Kohtaaminen kertoo nykyihmisen ja luonnon suhteesta. Kultainen perhonen ei lennä vapaana, vaan se on lävistetty, sen vapaus on viety. Ympäristöteokseen kuuluu perhosen ja kiven lisäksi myös ympäröivä metsä, jota taiteilija on kutsunut temppeliksi.

Jylhälle perhonen on sielun vertauskuva. Taiteilijan kertoman mukaan veistos kuvaa myös perhoseksi uudelleen syntynyttä Kristusta, mihin viittaa marmorilaatan teksti INRI.

Pekka Jylhä opiskeli 1980-luvulla kuvanveistäjäksi Helsingissä Kuvataideakatemiassa ja Tukholmassa Kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa. Hänen tunnetuimmat julkiset teoksensa ovat Helsingissä Finlandia-talon puistossa presidentti Urho Kekkosen muistomerkki Lähde (2000), Siilinjärven ja Kuopion välillä 5-tien varressa korkealla kallionleikkauksella kultainen kauris, nimeltään Ilmestys (2000) ja Eduskuntatalon lisärakennukseen valmistunut kristalliteos Ikkuna taivaalle (2006).

Perhosen valutyö on tehty Lapinlahdella P. Venäläisen valimossa. Teos paljastettiin 4. päivä heinäkuuta 2002.