Siirry sisältöön

EU-hanke

EU-hanke päättyi 30.4.2020

Tuulensuun veistospuisto on todettu monissa eri yhteyksissä paikallisesti, alueellisesti ja kansallisesti merkittäväksi kulttuurikohteeksi. Se säilyi kuitenkin vuosien ajan lähes tuntemattomana käyntikohteena jopa paikallisille ihmisille ja  Viitasaaren kesäasukkaille, saati muualta pohjoiseen Keski-Suomeen saapuville matkailijoille. 

Tuulensuun Taidesäätiö sai kolmivuotisen EU-rahoituksen Tuulensuun veistospuiston saavutettavuuden, käytön ja tunnetuksi tekemisen lisäämiseen. Leader-rahoitus ajoittui vuosille 2017–2020. Sen myötä syksyllä 2018 ja alkukesällä 2019 kunnostettiin veistospuiston polut niin, että niitä pääsevät nyt kulkemaan myös pikkulapset ja liikuntarajoitteiset.

Veistospuiston yhteydessä toimiva, vuonna 1989 valmistunut Tuulensuun ateljeetalo on yksityiskäytössä, joten sen tilat eivät ole avoinna suurelle yleisölle, eivät myöskään veistospuiston vieraille.

Koska Pasalan kylässä ole lainkaan kaupallisia palveluita, veistospuiston vieraiden käyttöön rakennettiin kesällä 2019 laavu omien eväiden syöntiä ja makkaranpaistoa varten. Laavu sijaitsee parkkipaikan kohdalla rannassa. Ylempänä rinteessä on yleisölle varattu puucee. Laituri mahdollistaa sen, että vieraat voivat saapua myös veneellä Kolimaa pitkin.

Tuulensuun rantamaisema

Veistospuiston opastusjärjestelmä uusittiin vuosina 2018-2019. Puistoesitteet tulivat painosta kesällä 2019. Samana vuonna korjattiin pihassa olevan riihen sisäkatto niin, että jatkossa riihi voi toimia veistospuiston infopisteenä. Puiston perustajan mukaan vanhassa riihessä asuu harmaa, hieman äksy riihitonttu, joka ei erikoisemmin pidä vieraista, joten häntä ei kannata häiritä.  

Laavussa on halkoja, tulitikkuja ja tulen sammuttamiseen sanko. Riihitonttu toivoo, että laavu ja sen ympäristö jätetään käytön jälkeen sellaiseen kuntoon, että seuraavien vieraiden on mukava tulla. Roskat viedään Järkiniementien varressa, parkkipaikan vieressä olevaan jäteastiaan. 

EU-hankkeen tuloksena Tuulensuun veistospuiston tunnettuus ja saavutettavuus ovat huomattavasti lisääntyneet. Matkailukohteena Tuulensuu ei ole luonteeltaan suurten matkailijaryhmien kohde. Se sopii parhaiten yksittäisille taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneille kävijöille ja perheille vauvasta vaariin.   

Tuulensuun veistospuiston saavutettavuuden lisäämiseen EU:n hankerahoitusta haettiin Pohjoisen Keski-Suomen Leader Viisari ry:n kautta ja rahoituksen myönsi Keski-Suomen ELY-keskus. Hankkeen rahoitus järjestyi Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.