Siirry sisältöön

Taidekokoelma

Arvo Kanasen / Tuulensuun taidekokoelma sai alkunsa 1950-luvulla, jolloin pankinjohtaja Kananen hankki kotikokoelmaansa ensimmäiset maalaukset. Vuosien saatossa hän osti lisää teoksia, etupäässä maalauksia.

Tuulensuun veistospuiston kuusi veistosta on tilattu suoraan taiteilijoilta. Lähes kaikkien veistosten tilaamisessa Arvo Kanasta avusti helsinkiläinen taidemaalari Henry Wuorila-Stenberg.

Kokoelmassa on suosittu perinteisiä taiteen lajeja, kuten maalaustaidetta, veistotaidetta ja taidegrafiikkaa. Uusia teoksia tuli kokoelmaan ripeässä tahdissa vuosina 1989–2014, jolloin Tuulensuun ateljeetalon taiteilijat maksoivat ateljeevuokransa taideteoksina.

Kananen valitsi vuokrateokset itse aina 2000-luvun alkupuolelle saakka. Myöhemmin teosvalinnoista vastasi 1999 perustettu Tuulensuun Taidesäätiö.

Käytäntö, jonka mukaan ateljeen vuokra maksettiin taideteoksena, oli voimassa aina Kanasen kuolemaan, vuoteen 2014 asti. Sen jälkeen käytäntö muuttui niin, ettei taidekokoelma enää kartu vuokrateoksilla.

Pääosa kokoelman teoksista on ateljeetalon vuokrina tulleita, osa suoraan taiteilijalta tilattuja, kuten veistospuiston veistokset ja osa suoraan taiteilijoilta ostettuja.

Kesällä 2016 taidekokoelma käytiin läpi ja teosten kunto kartoitettiin. Arvo Kanasen / Tuulensuun taidekokoelmassa on kaikkiaan 336 suomalaisten tai ulkomaalaisten taiteilijoiden teosta. Kokoelman kaksi tärkeintä teosryhmä ovat kotimainen maalaustaide ja Tuulensuun veistospuiston julkiset teokset.

Suomalaisten taiteilijoiden maalauksia kokoelmassa on 154 kpl. Kaikkiaan kokoelmassa on 206 maalausta, 62 taidegrafiikan vedosta, 21 veistosta, 19 valokuvaa, 17 piirustusta, 7 kollaasia ja 4 muilla tekniikoilla tehtyä teosta.