Siirry sisältöön

Veistospuisto

Tuulensuun veistospuisto on Tuulensuun taidesäätiön perustajan, pankinjohtaja Arvo Kanasen (1916–2014) idea, jonka parissa hän teki ajatustyötä viitisen vuotta. Puiston lopullinen toteuttaminen kesti viistoista vuotta. Ensimmäiset veistokset paljastettiin kesällä 1992 ja viimeinen, seitsemäs kesällä 2005.  Puiston kaikki teokset ovat Arvo Kanasen rahoittamia.

Veistospuiston teokset on useissa eri yhteyksissä todettu taiteellisesti korkeatasoisiksi. Tekijät ovat arvostettuja suomalaisia kuvataiteilijoita, kuten Martti Aiha, Carolus Enckell, Radoslaw Gryta, Veikko Hirvimäki, Pekka Jylhä ja Hannu Siren. Puiston seitsemännen veistoksen suunnittelija on 2014 edesmennyt pankinjohtaja Arvo Kananen.

Ajatus Tuulensuun tilalle perustettavasta veistospuistosta syntyi tuolloin jo pankkialalta eläköityneen Kanasen mielessä 1985, jolloin hän vieraili Hollannissa Otterloon Rijksmuseum Kröller-Müllerin veistospuistossa. Toinen veistospuiston innoittaja oli Tanskassa sijaitseva Louisianan taidemuseon veistospuisto. Esikuvana lienee ollut myös Rottnerosin puisto Värmlannissa Ruotsissa.

Maisema-arkkitehti Maj-Lis Rosenbröjer (19262003) laati 1990 Tuulensuun puisto- ja ranta-alueiden kokonaissuunnitelman, jossa otettiin huomioon alueelle perustettava veistospuisto. Suunnitelmaan merkittiin tulevien veistosten paikat.

Veistokset sijoittuvat pääosin metsäluonnon keskelle, osa järven rantaan eri puolille Tuulensuun 11 hehtaarin tilaa. Veistokselta toiselle kuljetaan polkuja ja tietä pitkin. Reittien yhteispituus on noin puolitoista kilometri. Vuosina 2017–2018 puiston polut on pohjustettu uudelleen ja levennetty niin, että alueella voivat liikkua myös liikuntarajoitteiset.

Kesäisin veistospuistossa järjestetään opastettuja kierroksia. Niistä ilmoitetaan näillä verkkosivuilla kohdassa Alankohtaista sekä mm. Menoinfossa > http://ksml.menoinfo.fi

Veistospuistoon on vapaa pääsy. Teoksiin ja alueeseen tutustuminen sopii hyvin myös omatoimimatkailijoille. Koska perillä ei ole kahvilaa eikä kioskia, on kesästä 2018 alkaen vieraiden käytössä rannassa parkkialueen päässä laavu levähdystä ja eväiden nauttimista varten. Käytössä on myös yleisö-wc. Veistospuistoon voi saapua myös veneellä Kolimaa pitkin. Laavun vieressä olevalta pikkulaiturilta pääsee uimaan, vaikkakin ranta on aika kivikkoinen.

Veistospuiston alueella on ollut syksystä 2019 alkaen kolme geokätköä, joita ei ole -  HUOM! HUOM! - piilotettu veistoksiin!

Puistossa vierailevien on hyvä huomata, että ateljeetalo ja rannassa oleva kesähuvila ovat yksityiskäytössä. Alla olevaan karttaan on merkitty veistosten ja rakennusten paikat  sekä keltaisilla pisteillä kulkureitit veistoksille.

Tuulensuun veistospuiston esite ja kartta ovat ladattavissa täältä: 

Veistospuisto_esite_2018_Tuulensuu_netti

Tuulensuu_kartta