
p i h a p i i r i
ilmasta nähtynä Upi Minkkisen ilmakuvassa vuodelta 2017, osoite Järkiniementie 75 (Kärnä, Viitasaari). Edessä ateljeetalo, sen takana vanha riihi, vasemmalla Järkiniementie, rannassa savusauna ja kauempana Arvon saari. Kesällä 2024 ateljeetalon ja riihen välille on rakennettu rakoliiteri, jota kuvassa ei vielä näy.
V e i s t o s p u i s t o n
teoksista Carolus Enckellin veistos näkyy pienesti riihestä vasemmalle korkeiden puiden keskellä. Muut kuusi veistospuiston veistosta sijoittuvat kuvan ulkopuolelle rannan tuntumaan ja / tai metsän keskelle Tuulensuun tilan alueelle.
Tuulensuun veistospuisto ja ateljeetalo sijaitsevat Viitasaarella pohjoisessa Keski-Suomessa Pasalan kylässä Kolima-järven rannalla. Veistospuisto on yleisölle avoinna kesällä.
Ateljeetalossa on asuintilat ja taidemaalarin kesäateljee. Taloa vuokrataan taiteilijoille työskentely- ja lomanviettopaikaksi. Myös muut kuvataide- ja kulttuurialan hakijat voivat tulla vuokralaisina kysymykseen.
Tuulensuun veistopuiston ja ateljeetalon ideoi ja rakennutti 1980-luvulla viitasaarelainen, Pihtiputaalla elämäntyönsä tehnyt pankinjohtaja Arvo Kananen (1916–2014). Tuulensuun Taidesäätiö perustettiin 1999 ja merkittiin säätiörekisteriin 14.2.2000. Perustetun säätiön tehtävänä on hoitaa ateljeetaloa, veistospuistoa ja Arvo Kanasen / Tuulensuun taidekokoelmaa. Kokoelma on varastoituna, eikä tällä hetkellä esillä.
Pasalan kylä, Kuhalan alue ja Tuulensuu olivat Arvo Kanasen lapsuuden maisemia. Hän syntyi ja kasvoi Tuulensuusta noin kilometrin päässä Kanasten sukutilalla, Juusolassa. Tuulensuun tila tuli hänelle perintönä. Vanhasta Tuulensuun tilasta on jäljellä enää vain pihapiiriin vuonna 1832 rakennettu riihi.
Nimensä Tuulensuu on saanut sen varhaiselta asukkaalta. Uuden torpan rakentaja oli asettelemassa tuohia talon katolle, kun tuulenpyörre heitti tekotarpeet taivaan tuulin. Näin paikka sai niemensä, Tuulensuu.
Veistospuisto

Tuulensuun veistospuisto on rakennettu kansainvälisten esikuvien mukaan. Sen seitsemän julkista veistosta sijoittuvat eri puolille Tuulensuun yhdentoista hehtaarin tilaa. Veistokselta toiselle kuljetaan esteettömiä polkuja tai Järkiniementietä pitkin.
Puiston perustaja Arvo Kananen tilasi kuusi vuosien 1992–2005 välillä pystytettyä veistosta suoraan taiteilijoilta. Veistosten tekijät ovat arvostettuja, suomalaisia kuvataiteilijoita: Martti Aiha, Carolus Enckell, Radoslaw Gryta, Veikko Hirvimäki, Pekka Jylhä ja Hannu Siren. Puiston seitsemännen veistoksen Arvo Kananen suunnitteli itse ystävänsä Veikko Hirvimäen kehotuksesta.
Veistospuisto on yleisölle avoinna kesäisin ja sinne on vapaa pääsy.
Ateljeetalo

Tuulensuun ateljeetalo on toiminut vuodesta 1989 alkaen. Rakennuksen suunnittelija on oululainen arkkitehti Kimmo Kuismanen. Talon ideana on tarjota kuvataiteilijoille mahdollisuus työskennellä ja / tai lomailla pohjoisessa Keski-Suomessa ja tutustua alueen luontoon, maaseutuun ja paikallisiin ihmisiin.
Ateljeetaloa vuokrataan Suomessa asuville taiteilijoille, jotka "tulevat itsenäisesti toimeen maaseutuolosuhteissa". Erityisvaatimus on asetettu siksi, ettei Tuulensuussa ole paikan päällä ateljee-emäntää tai -isäntää. Auto on välttämätön.
Miten pääset Tuulensuuhun?
Tuulensuuhun ja Pasalan kylään ei kulje julkista liikennettä. Perille pääsee autolla, mutta myös Pihtiputaan suunnasta veneellä Kolimaa pitkin. Veistospuiston ja ateljeetalon osoite on Järkiniementie 75, Viitasaari (44610 Kärnä).
Etelästä, Jyväskylästä Tuulensuuhun on matkaa 125 km (ajassa n. 1 tunti 40 min), Viitasaaren keskustasta on Tuulensuuhun 26 km (n. 30 min), pohjoisesta Pihtiputaalta Löytänän risteyksen kautta 38 km (n. 40 min) ja idästä Siilinjärveltä 111 km (1 ½ tuntia).
Lähin kaukoliikenteen bussipysäkki on Taimoniemi, joka on etelä-pohjoinen suuntaisen E75-pääväylän ja tien 77 (Sininen tie) risteyksessä. Viitasaaren keskustasta pohjoiseen Taimoniemen pysäkille on matkaa noin 9 km ja Pihtiputaalta 29 km. Taimoniemen pysäkiltä Tuulensuuhun on vielä 19 km. Kaikki Viitasaarelta pohjoiseen tai etelään menevät pikavuorot pysähtyvät Taimoniemen pysäkillä.

