Siirry sisältöön

Tervetuloa Tuulensuuhun!

Tuulensuun tila ilmasta nähtynä metsän, peltojen ja veden ympäröimänä kesällä 2017. Edessä ateljeetalo, sen takana riihi, vasemmalla Järkiniementie, rannassa savusauna ja kauempana huvila ja sen edessä Arvon saari. Carolus Enckellin veistos näkyy riihestä vasemmalle viistoon pellon reunassa. Veistospuiston muut kuusi teosta sijoittuvat kuvan ulkopuolelle rannan tuntumaan ja / tai metsän keskelle. Kuva: Upi Minkkinen

Tuulensuun veistospuisto ja ateljeetalo sijaitsevat Viitasaarella pohjoisessa Keski-Suomessa Pasalan kylässä Kolima-järven rannalla. Veistospuisto on yleisölle avoinna kesällä.

Ateljeetalossa on asuintilat ja taidemaalarin kesäateljee. Taloa vuokrataan taiteilijoille työskentely- ja lomanviettopaikaksi. Myös muut kuvataide- ja kulttuurialan hakijat voivat tulla vuokralaisina kysymykseen.

Tuulensuun veistopuiston ja ateljeetalon ideoi ja rakennutti 1980-luvulla viitasaarelainen pankinjohtaja Arvo Kananen (1916–2014). Tuulensuun Taidesäätiö perustettiin 1999 turvaamaan toimintojen jatkoa eli hoitamaan ateljeetaloa, veistospuistoa ja Arvo Kanasen / Tuulensuun taidekokoelmaa. Kokoelma on varastoituna, ei näin ollen tällä hetkellä julkisesti esillä.

Kuhalan alue ja Tuulensuu olivat Arvo Kanasen lapsuuden maisemaa. Hän syntyi ja kasvoi noin kilometrin päässä Kanasten sukutilalla Juusolassa. Tuulensuun tila ostettiin hänelle perinnöksi. Vanhasta Tuulensuusta on jäljellä enää vain pihapiiriin vuonna 1832 rakennettu riihi.

Nimensä Tuulensuu on saanut ensimmäiseltä asukkaalta. Mies oli asettelemassa tuohia talon katolle, kun tuulenpyörre heitti tekotarpeet taivaan tuulin. Näin paikka sai niemensä Tuulensuu.

Veistospuisto

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on jylhä-kapea-1.png
Pekka Jylhän Kohtaaminen

Tuulensuun veistospuisto on rakennettu kansainvälisten esikuvien mukaan. Puiston seitsemän julkista veistosta sijoittuvat eri puolille Tuulensuun yhdentoista hehtaarin tilaa. Veistokselta toiselle kuljetaan leveitä polkuja tai Järkiniementietä pitkin.

Puiston perustaja Arvo Kananen tilasi kuusi vuosien 1992–2005 välillä pystytettyä veistosta suoraan taiteilijoilta. Veistosten tekijät ovat arvostettuja, suomalaisia kuvataiteilijoita: Martti Aiha, Carolus Enckell, Radoslaw Gryta, Veikko Hirvimäki, Pekka Jylhä ja Hannu Siren. Puiston seitsemännen veistoksen suunnitteli Arvo Kananen itse.

Veistospuisto on yleisölle avoinna kesäisin ja sinne on vapaa pääsy. Toistaiseksi puisto on ollut vain harvojen ihmisten tiedossa. Tuulensuun Taidesäätiö haki ja sai vuosille 2017–2019 EU-rahaa Tuulensuun veistospuiston saavutettavuuden lisäämiseen.

Ateljeetalo

Ateljeetalo kesällä 2017

Tuulensuun ateljeetalo on toiminut vuodesta 1989 alkaen. Rakennuksen suunnittelija on oululainen arkkitehti Kimmo Kuismanen. Talon ideana on  tarjota kuvataiteilijoille mahdollisuus työskennellä ja / tai lomailla pohjoisessa Keski-Suomessa ja tutustua alueen luontoon, maaseutuun ja paikallisiin ihmisiin.

Ateljeetaloa vuokrataan Suomessa asuville kuvataiteilijoille, jotka "tulevat toimeen itsenäisesti maaseutuolosuhteissa". Erityisvaatimus on asetettu siksi, ettei Tuulensuussa ole paikan päällä ateljee-emäntää tai -isäntää.

Miten pääset Tuulensuuhun?

Tuulensuuhun ja Pasalan kylään ei kulje julkista liikennettä. Perille pääsee autolla tai Pihtiputaan suunnasta veneellä Kolimaa pitkin. Veistospuiston ja ateljeetalon osoite on Järkiniementie 75, Viitasaari (44610 Kärnä).

Etelästä, Viitasaaren keskustasta Tuulensuuhun on matkaa 29 km, pohjoisesta Pihtiputaalta 50 km ja idästä Siilinjärveltä 111 km.

Lähin kaukoliikenteen bussipysäkki on Taimoniemi, joka on etelä-pohjoinen suuntaisen E75-pääväylän  ja tien 77 (Sininen tie) risteyksessä. Viitasaaren keskustasta pohjoiseen Taimoniemen pysäkille on matkaa noin 9 km ja Pihtiputaalta 29 km. Taimoniemen pysäkiltä Tuulensuuhun on 19 km. Kaikki Viitasaarelta pohjoiseen tai etelään menevät pikavuorot pysähtyvät Taimoniemen pysäkillä.

Pasalantien viitta osoittaa Tuulensuuhun Sinisen tien ( tie 77)  risteyksessä
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on loytana-viitta-1024x768.jpg
Pasalan kylän viitta nelostieltä (E75) Löytänän kohdalla. Pasalasta ajetaan vielä reilu neljä kilometriä pohjoisen suuntaan kunnes tulee viitat Järkiniementie ja Tuulensuu.