Siirry sisältöön

Pekka Jylhä, Kohtaaminen, 2002

Metsän keskeltä löytyy teos Kohtaaminen, siirtolohkareeseen kiinnitetty kultainen perhonen

Espoolainen kuvanveistäjä, taiteilijaprofessori Pekka Jylhä (s. 1955) teki Arvo Kanaselle Tuulensuuhun tilatusta veistoksesta usemapia ehdotuksia. Valituksi tuli runollinen Kohtaaminen, joka sijoittuu Järkiniementien varteen, Kyyhkysvuoren puoleiselle metsäalueelle.

Taiteilija perheineen asui Tuulensuussa jonkin aikaa kesällä 2001. Teoksen idea syntyi Tuulensuussa paikan päällä, kun taiteilija näki ulkona pihalla liihottelevan suuren ritariperhosen.

Teos muodostuu sammalpäällysteisestä siirtolohkareesta ja sen päällä olevasta pronssiin valetusta, kullatusta perhosesta. Perhosen alla on italialaiseen Carraran marmoriin hakattu laatta, jossa lukee INRI. Kullattu neula lävistää perhosen ja laatan kiinnittäen ne kiveen. Siirtolohkareen ja perhosen yhteiskorkeus on 3,5 metriä.

Kohtaaminen kertoo symbolisesti nykyihmisen ja luonnon suhteesta. Kultainen perhonen ei lennä vapaana vaan se on lävistetty ja sen vapaus on viety.

Ympäristäteokseen kuuluu perhosen ja kiven lisäksi myös ympäröivä metsä, jota taiteilija on kutsunut temppeliksi.

Taiteilijalle perhonen on myös sielun vertauskuva. Veistos kuvaa hänen näkemyksensä mukaan myös perhoseksi uudelleen syntynyttä Kristusta, mihin viittaa marmorilaatan teksti INRI.

Pekka Jylhä opiskeli 1980-luvulla kuvanveistäjäksi Helsingissä Kuvataideakatemiassa ja Tukholmassa Kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa. Hänen tunnetuimmat julkiset teoksensa ovat Helsingissä Finlandia-talon puistossa presidentti Urho Kekkosen muistomerkki Lähde (2000), Siilinjärven ja Kuopion välillä 5-tien varressa korkealla kallionleikkauksen päällä  kultainen kauris, nimeltään Ilmestys (2000) ja eduskuntatalon lisärakennukseen sisälle valmistunut kristalliteos Ikkuna taivaalle (2006).

Tuulensuun veistoksen valutyö on tehty Lapinlahdella P. Venäläisen valimossa. Teos paljastettiin 4. päivä heinäkuuta 2002.