Siirry sisältöön

Veikko Hirvimäki, Jäljet, 1994

Ympäristöteokseen Tie on käytetty Järkiniementien linjauksesta ylös kaivettuja kivenlohkareita

Nykyisin Sveitsissä asuva kuvanveistäjä Veikko Hirvimäki (s. 1941) on ainoa keskisuomalaislähtöinen Tuulensuun veistospuiston taiteilijoista. Hän on syntyisin Petäjävedeltä. Hänet tunnetaan myös taidemaalarina. Taiteilijana Hirvimäki on itseoppinut.

Tunnetuin Veikko Hirvimäen julkinen veistos on Mika Waltarin muistomerkki Helsingin Töölössä. Taiteilija voitti muistomerkistä järjestetyn kilpailun ehdotuksella Kuningasajatus. Teos paljastettiin Runebergin- ja Apollonkadun kulmassa olevassa ravintola Eliten puistikossa1985.

Hirvimäki on Tuulensuun veistospuiston veistäjistä ainoa, joka on asunut ja työskennellyt useina kesinä Tuulensuun ateljeetalossa. Taiteilija ja teoksen tilaaja tunsivat hyvin toisensa.

Jäljet-veistoksessa on käytetty Tuulensuun tilalta löytyneitä, jääkauden jäämassan kuljettamia kivenjärkäleitä. Veistos koostuu riviin asetetuista lohkareista, joista muodostuu 17 metriä pitkä, kapeneva solamainen polku.

Taiteilijan kertoman mukaan kaikilla luonnonmateriaaleilla, myös kivillä on oma sisäinen olemuksensa. Materiaalina kivi on primitiivinen ja pelkistetty, jopa mystinen.

Veistotaiteessa on kyse kappaleiden kolmiulotteisuudesta. Tilateoksissa kolmiulotteisuus tarkoittaa myös sitä tilaa, johon ihminen voi vaikka kävellä sisään. Jäljet-veistos symboloi ihmisen kulkemaa tietä ja jälkiä, joita matkasta jää.

Arvo Kananen halusi hakkauttaa teokseen omaa elämänfilosofiaansa kiteyttävän lauseen. Veistoksen keskellä olevassa siirtolohkareessa lukee: "Täydellinen totuus on liian suuri ihmiselle, siksi ihmisen osa on etsiminen, eksyminen mutta myös myötätunto ja armo."

Teos paljastettiin 14. elokuuta 1994.