Siirry sisältöön

Arvo Kananen, Liekit, 1996

Tuulensuun perustaja Arvo Kananen innostui suunnittelemaan veistoksensa omasta metsästä kaadetuista kuusitukeista

Tuulensuun ateljeetalon edessä aukeavan pellon takaa näkyy neljä punamullattua ja muotoon veistettyä puupilaria. Niiden juurelle on ladottu pyöreitä veden hiomia kiviä. Kyse on Tuulensuun perustajan Arvo Kanasen  suunnittelemasta ympäristötaideteoksesta Liekit, jonka toteuttivat paikallinen kirvesmies Esko Niskanen sekä Pentti Saukkonen.

Myrsky oli kaatanut Tuulensuun metsästä useita vanhoja kuusia. Kananen esitti Tuulensuussa kesäänsä viettäneelle kuvanveistäjä Veikko Hirvimäelle, että tämä tekisi komeista tuulenkaadoista taideteoksen. Hirvimäki ei kuitenkaan suostuntut, vaan kannusti Kanasta itseään ryhtymään tuumasta toimeen.

Arvo Kananen oli taiteen kerääjä ja mesenaatti, mutta myös itse harrastajamaalari. Tuulensuussa oli järjestetty  vuosina 1979-1984 kuvataiteen kesäkursseja ja Tuulensuun riihessä harrastajataiteen näyttelyitä.

Kananen oli työstänyt symbolista luovuuteen liittyyvää liekki-aihetta omissa maalauksissaan jo vuosia aikaisemmin ennen Liekit-veistoksen tekemistä.

Liekit-veistoksesta ei järjestetty lainkaan julkistamistilaisuutta. Kananen myös tahtoi, että hänen teoksensa eteen istututetaan koivuja, ettei se näkyisi niin selvästi ateljetalon ikkunoista.

Arvo Kanasen persoonalle oli tyypillistä, että hän harkitsi asioita syvällisesti ja jos hän jotain päätti, sen hän myös toteutti. Tuulensuun isäntä halusi ottaa Hirvimäen kaikessa ystävyydessä, ehkä hiemn "ketun häntä kainalossa" heittämän haasteen vastaan, vaikka Kananen epäilikin suuresti lopputulosta.

Arvo Kananen ei missään tapauksessa katsonut olevansa itse Tuulensuun veistospuiston taiteiljoiden veroinen tekijä, sillä hän arvosti ja kunnioitti suuresti taiteilijoiden ammattiosaamista. Itseään hän piti harrastelijana.