Siirry sisältöön

Hannu Siren, Omatunto, 1991–1992

Omatunto on halkaisijaltaan noin 30 metrinen kivikehä Kyyhkysniemessä

Ympäristötaideteos Omatunto sijaitsee Tuulensuun tilan eteläpäässä Kyyhkysniemessä. Teos rakenttuu halkaisijaltaan noin 30-metrisestä luonnonkivikehästä ja sitä ympäröivästä kolmeen eri suuntaan avautuvasta Kyyhkysniemestä. Kokonaisuuteen kuuluvat myös pensaat ja kasvit sekä tuuli ja valo, joka on erilainen eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

Kivenjärkäleet ovat peräisin Järkiniementien tielinjauksesta. Kivikehä oli Kyyhkysniemessä paikoillaan jo veistoksen julkistamista edeltävänä kesänä 1991. Teoksen paljastus oli kuitenkin mahdollinen vasta vuoden päästä, jolloin luonto oli asettunut ja lohkareiden siirtojäljet hävinneet. Paikan luonnontilaisuus on olennainen osa teosta.

Omatuntoa on luonnehdittu mystiseksi ja meditatiiviseksi. Se virittää katsojan muinaiseen menneisyyteen. Oliko muodoltaan pyöreä Kyyhkysniemi ehkä aikojen alussa metsästäjien ja kalastajien pyhä kulttipaikka?

Joissakin teksteissä teoksen nimeksi on mainittu Käräjäkivet. Teosta on kutsuttu myös Pasalan Stonehengeksi Etelä-Englannissa sijaistsevan esihistoriallisen monumentin mukaan.

Hannu Siren (s.1953) opiskeli 1970-luvulla kuvanveistoa Firenzen Accademia di belle artissa ja Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Myös Siren oli 1980-luvulla mukana pohjoismaisissa ympäristötaiteen Experimental Enviroment -tapahtumissa.

Taiteilija on toiminut Helsingissä Kuvataideakatemian lehtorina, yliopettajana ja vararehtorina. Hänen tunnetuin julkinen teoksensa lienee Stoa Helsingin Itäkeskuksen torilla.

Tuulensuun teos julkistettiin 26. heinäkuuta 1992.