Siirry sisältöön

Martti Aiha, Sivullinen, 1999

Säänkestävästä teräksestä tehdyn Sivullisen patina on ruosteen ruskea

Martti Aihan (s. 1952) Sivullinen sijoittuu Kyyhkysniemen kärkeen, nimenssä mukaisesti veistospuiston reunaa, sivulle. Kolme metriä korkea Corten-teräksestä valmistettu ja yli 1000 kiloa painava Sivullinen seisoo rannan tuntumassa.

Ensimmäisenä kesänä veistos oli väriltään vielä kirkas oranssi, mutta vuosien saatossa sen pinta on ruostuessaan tummunut. Teräslevyistä leikattu, oranamentaalinen hahmo kuvaa ihmisfiguuria varjoineen ja taakkoineen. Sivullista on luonnehdittu myös Arvo Kanasen henkiseksi näköispatsaaksi.

Teoksen idea syntyi taiteilijan mielessä niiden keskustelujen pohjalta, joita hän kävi veistoksen tilaajan kanssa. Nimi Sivullinen viittaa algerialais-ranskalaisen Nobel-palkitun kirjailijan teokseen, jossa pohditaan eksitentiaalifilosofian peruskysymystä, ihmisen vapaata valintaa. Jokainen ihminen tekee omat valintansa oman olemuksensa ja arvojensa mukaan. Vapaa valinta kuitenkin väistämättä synnyttää ihmisessä eksistentiaalista ahdistusta siitä, kuinka yksin hän tässä maailmassa on.

Aihaa on aina kiinnostanut taideteoksen ja ympäristön suhde ja taiteen toimivuus erilaisissa ympäristöissä. Suomen Taideakatemian koulusta 1976 kuvanveistäjäksi valmistuneen taiteilijan tunnetuin veistos lienee Helsingin Salmisaaressa oleva Rumba vuodelta 1994.

Tuulensuun veistos paljastettiin 8. päivä heinäkuuta 1999.