Siirry sisältöön

Taidekokoelma

Arvo Kanasen / Tuulensuun taidekokoelma sai alkunsa 1950-luvulla, jolloin pankinjohtaja Kananen hankki kotikokoelmaansa ensimmäiset maalaukset. Vuosien saatossa hän osti lisää teoksia, etupäässä maalauksia.

Tuulensuun veistospuiston kuusi veistosta on tilattu suoraan taiteilijoilta. Lähes kaikkien veistosten tilaamisessa Arvo Kanasta avusti helsinkiläinen taidemaalari Henry Wuorila-Stenberg.

Kokoelmassa on suosittu perinteisiä taiteen lajeja kuten maalaustaidetta, veistotaidetta ja taidegrafikkaa. Uusia teoksia tuli kokoelmaan ripeässä tahdissa vuosina 1989-2014, jolloin Tuulensuussa asuneet taiteilijat maksoivat ateljeetalon vuokran taideteoksina.

Kananen valitsi vuokrateokset itse aina 2000-luvun alkupuolelle saakka. Myöhemmin teosvalinnoista vastasi 1999 perustettu Tuulensuun Taidesäätiö.

Käytäntö, jonka mukaan ateljeetalon vuokra maksettiin taideteoksiana, oli voimassa aina Arvo Kanasen kuolemaan, vuoteen 2014 asti. Sen jälkeen käytäntö muuttui niin, ettei taidekokoelma enää kartu ateljeevuokrilla.

Pääosa kokoelman teoksista on ateljeetalon vuokrina tulleita, osa suoraan taiteilijoilta tilattuja kuten Tuulensuun veistospuiston veistokset ja osan Kananen osti suoraan taiteilijoilta esimerkiksi ateljeekäyntien yhteydessä.

Kesällä 2016 taidekokoelma käytiin läpi ja teoksille tehtiin kuntokartoitus. Arvo Kanasen / Tuulensuun taidekokoelmassa on kaikkiaan 336 suomalaisten tai ulkomaalaisten taiteilijoiden teosta. Kokoelman kaksi tärkeintä teosryhmää ovat maalaustaide ja Tuulensuun veistospuiston julkiset veistokset.

Suomalaisten taiteilijoiden maalauksia kokoelmassa on 154 kappaletta.  Kaikkiaan kokoelmassa on 206 maalausta, 62 taidegrafiikan vedeosta, 21 veistosta, 19 valokuvaa, 17 piirustusta, 7 kollaasia ja 4 muilla tekniikoilla tehtyä teosta.